top of page

RÅD TIL DEG SOM SKAL KJØPE KATTUNGE

Kildene kommer fra oss og ulike nettsider via Google.

Før du skaffer deg katt, bør du tenke gjennom hva du går til. Her er noen gode råd:

Å skaffe seg katt betyr at du tar på deg ansvaret for et liv - og samtidig får mye glede i mange år framover - katter blir som regel 14-16 år gamle og kan bli over 20! Bruk god tid - og tenk nøye gjennom hvilke forventninger du har, og hvordan katten og familien må være for at dere skal få det så godt sammen som du ønsker. Vi anbefaler at du stiller spørsmål til oppdretter om rasen og tar deg tid til å lese litt på nett. Det er en stor fordel å lære rasen å kjenne før man velger å kjøpe en dyr rasekatt, men som også skal være med deg i mange år fremover. Dette blir ditt nye familiemedlem.

Til deg som vil kjøpe en billig rasekatt - Vær kritisk!

Det finnes mange useriøse oppdrettere der ute som prøver å selge «rasekatter» til rabattert pris, med en hake - og det er at du ikke får med stamtavle, kanskje ikke ID-chip, vaksiner (2 kreves for at katten er grunnvaksinert) eller veterinærattest og i mange tilfeller ikke en gang kontrakt, og i verste fall kan det hende du ikke får kattungen i det hele tatt. Man hører ofte daglige historier om triste kattekjøpere som har kjøpt rasekatt billig uten papirer og som oppdager i etterkant at det er noe galt med katten, og når de prøver å kontakte oppdretter for å søke hjelp så har vedkommende forduftet fra jordas overflate. Veterinærutgiftene blir deretter enorme, og kjøperen sitter igjen med et stort anger for at han/hun ikke heller betalte noen tusenlapper ekstra for å få med stamtavle og helseattest på kjøpet. Det samme gjelder de svindlerene der ute som selger billige rasekatter og ønsker å motta sum før levering/henting, noe som også ofte er normalt. Men når kattungen er klar for levering/henting så er oppdretter forsvunnet og kattungen er aldri til å se.


Det spiller ingen rolle om du bare skal ha pusen til kos, og ikke til utstilling/avl, en rasekatt er ingen rasekatt uten en stamtavle som kan bevise kattens opphav. Hvis det ikke følger med stamtavle til katten din så er det en vanlig huskatt, og det skal du ikke betale noe for, bortsett fra eventuelle utgifter som oppdretter har hatt til vaksine, chip og ormekur, pluss eventuelt en symbolsk sum for å støtte katters rett på en verdi.

Rasekatter som har en økonomisk verdi skal bli avlet frem under strenge og kontrollerte omgivelser, og oppdretteren skal se til at kattene som parrer seg har gode gener så det kan bli friske kattunger ut av det. Arvelige og alvorlige sykdommer er det mye av i katteverden, og nettopp derfor er det viktig å passe på at det er en seriøs oppdretter du handler katt fra. Oppdrettere som er seriøse har mye utgifter på kattesalg; blant annet så tar de med alle kattungene til veterinær og får de chipet, vaksinert, de gir ormekur og bestiller/lager stamtavle, samt at de har de forsikret til de selges. Mange av de står til og med til disposisjon for å gi deg råd og veiledning hele kattens liv etter at du har kjøpt den. Seriøse oppdrettere er virkelig katteelskere på høyt nivå, og de vil det beste for deg og katten du kjøper, de tenker ikke bare på penger slik som de useriøse gjør.

Er du i tvil om du skal velge uautoriserte oppdrettere eller en seriøs oppdretter?

Andre gode grunner til å ikke kjøpe «rasekatt» uten papirer eller fra useriøse oppdrettere:

  • Kattungen kan være stjålet

  • Foreldrene til kattungen kan være stjålet

  • Det er mange luringer der ute og dermed kan dette være svindel

  • Du vet kanskje ikke om det har foregått avl av for nær familie, dette kan føre til sykdommer

  • Du har kanskje ikke garanti på at katten faktisk er 100 % renraset

  • Det kan foreligge uvisse arvelige sykdommer

  • Det kan ha foregått ulovlig smugling

  • Du kan ikke forsikre katten som rasekatt, eller få igjen det du betalte på livsforsikringen

  • Du støtter kriminalitet, bakgårdsoppdrettere og et ulovlig svartemarked

  • Foreldre med utenlandske stamtavler, men kattungen har ingen

  • Du vet kanskje ikke hvordan kattene har det og hvordan de blir behandlet

 

Det er ofte fristende for mange å betale en liten sum for en katt som visstnok skal være en renraset Savannah eller andre nydelige raser, men vær forsiktig med hva du kjøper! Det er mye bedre å betale noen tusen mer for en rasekatt MED papirer og fra en seriøs oppdretter! Da vet du hva du har betalt for, og du kan føle deg mye tryggere. Alternativet er å heller gå til anskaffelse av en vanlig huskatt som man ikke trenger å betale så mye for. Men for all del ikke kjøp en rasekatt uten papirer.

Kjøp fra en seriøs oppdretter

Et godt tips er å gjøre grundig sjekk av oppdretter på forhånd. Du må gjerne Google navnet til oppdretteren, og oppsøke referanser. Alle oppdrettere har et stamnavn(skal ha), og hvis du lufter dette stamnavnet i en kattegruppe på Facebook f.eks. vil du kanskje få høre noen andres erfaringer av oppdretteren. Et annet tips er å ha skriftlig kontrakt!! Hvis oppdretter hevder å være medlem av en klubb og navngir denne, så kan du kontakte klubben. Eventuelt kontakte forbundet oppdretter sier de er registrert i (f.eks. NRR, TICA, etc). Du kan gjerne også prøve å sjekke opp i eierene av oppdrettet. Oppdretter skal uansett kunne fremlegge et slags bevis. Det er mange luringer der ute, så for all del: vær kritisk!

Hva kan man forvente av en seriøs oppdretter?
Alle seriøse oppdrettere er registrerte med stamnavn i et forbund. De fleste er registrert i NRR eller TICA. Savannah er ikke en godkjent rase i FiFe og kan dermed ikke registreres i NRR, men i TICA. Alle kattunger får stamtavle, og seriøse oppdrettere har ikke lov til å selge kattunger uten stamtavle. Ingen kattunger kan leveres før de er 12 uker gamle.


Du skal alltid få med:

  • Stamtavle og kattens registreringsnummer(pleier å stå i stamtavlen)

  • Kjøpskontrakt som viser eierskap/overdragelse, viktig informasjon og kjøpesum

  • Fersk helseattest fra veterinær (ikke eldre enn 2-3 uker)

  • Vaksinasjonskort eller veterinærpass der vaksiner er ført inn – dato for neste vaksine står der


Du kan be informasjon om:

  • Begge foreldrene, gemytt og helseopplysninger, både på godt og vondt.

  • Hvordan kattungen skal følges opp: mat, stell og utstyr.

  • Råd og videre oppfølging så lenge man ønsker, gjerne hele kattens liv.


Seriøse oppdrettere krever av deg:

  • Katter solgt som selskapskatt/kosekatt skal kastreres/steriliseres innen 5-8 mnd alder om de ikke er levert ferdig kastrert/sterilisert.

  • Oppdretter vil ha attest på kastreringen/steriliseringen, og eventuelt kastreringsdepositum betales tilbake.

  • Katten skal følges opp med årlig veterinærsjekk og nødvendige vaksiner.

  • Informasjon og tilbud om hjelp dersom katten må omplasseres.

  • Informasjon om sykdommer katten skulle få, spesielt om noe er arvelig som oppdretter må ta hensyn til i videre avl på linjene.

  • De fleste oppdrettere setter også stor pris på bilder og oppdateringer av din nye pus.


Er ikke en katt uten stamtavle bra nok?
En katt uten stamtavle er en huskatt. Uten stamtavle er katten ingen rasekatt, uansett hva de som selger den påstår. Den kan ikke brukes i avl, den kan ikke stilles ut som rasekatt, den er ikke resultatet av systematisk avl og utvelgelse gjennom generasjoner og etter bestemte regler. Den har ikke egenskapene til rasene den påstås være blanding av.


Hva er en rasekatt?
En rasekatt er en katt som er registrert i en stambok for rasen, gjennom flere generasjoner. Normalt skal minst 4 fullstendige generasjoner være kjent for at den skal regnes som rasekatt. Rasekatter kommer fra en oppdretter, som er registrert i et forbund. Alle kattene står i forbundets stambok, og en stamtavle utstedes for hver kattunge. Oppdrettere arbeider målrettet og systematisk med rasen gjennom utvalg av videre avlsdyr, testing og utstilling.

 

En katterase defineres gjennom en rekke typiske egenskaper og trekk, vanligvis nedfelt i Standarden for rasen. De dreier seg om utseendet til rasen, samtidig som oppdrettere også fokuserer på rasens typiske gemytt. Rasene har også forskjellig opphav, og må komme fra godkjente registrerte linjer.


En katt uten stamtavle fyller ikke lenger kriteriene for å være rasekatt: systematisk, planlagt og dokumentert avl over tid, basert på kunnskap om hver katt i linjene.

 

Før den siste avgjørelsen!

  • Les nøye gjennom kjøpskontakten! Kjøpskontrakten er til for at begge parter skal ha en sikkerhet rundt katten som blir solgt, og for å unngå eventuelle komplikasjoner, diskusjoner og uenigheter. Sørg også for at begge har signert kontrakten før du betaler hele summen.

  • Stamtavlen skal bli utlevert senest dagen katten blir levert/hentet. For å være helt trygg på at du får stamtavlen utlevert så kan du be om stamtavlen på forhånd. Dersom de ikke har registrert kattungen enda, kan du be om å se foreldrene sine stamtavler.

    OBS: Mange oppdrettere ønsker ikke å levere ut stamtavle før katten er blitt kastrert/sterilisert dersom den blir solgt til kos/utstilling. Du kan da be om noe som heter Greenslip, som er et registreringsbevis (gjelder oppdrettere som er registrert i TICA). Slik kan du være trygg på at katten du har kjøpt er registrert i TICA.

  • Sørg for å få en fersk helseattest fra veterinær før du betaler hele summen. Helseattesten skal ikke være eldre enn 2-3 uker. Du kan også høre med oppdretter om de har helseattest på foreldrene tilgjengelig som du eventuelt kunne fått sett på.

Å være oppdretter er en krevende oppgave
En seriøs rasekattoppdretter i et forbund må følge strenge regler for dyrevelferd, det er begrensninger i antall kull en hunnkatt kan ha, det er krav til god helse for alle avlsdyr og alt må dokumenteres med veterinærattester.

 

Støtt ikke uregistrerte «bakgårdsoppdrettere» som utnytter kattene til å produsere papirløse kattunger. Norge har titusener av katter som blir forsømt, mishandlet og ikke har noe hjem, og vi trenger ikke produksjon av flere.

Bakgårdsoppdrettere behøver ikke å helseteste sine katter, de behøver ikke å følge de strenge reglene for maksimalt antall kull, for krav til miljø og oppfølging av kattene. Bakgårdsoppdrettere som avler papirløst har som oftest brutt kontrakten med oppdretteren de kjøpte katt av, de avler kanskje på en katt med defekter som ikke er tillatt brukt i seriøs registrert avl. Noen har kanskje heller ikke råd og penger, eller gidder å ta seg råd til å betale for utgifter rundt det å være oppdretter og å ta vare på kattene.

En registrert rasekatt kan livsforsikres for hele kjøpesummen, mens en huskatt normalt ikke kan livsforsikres for mer enn 1000 kroner.

Kjøp heller ikke kattunge av noen som ikke tillater at man kommer på besøk og får hilse på foreldrene og se kullet. Levering i busslommer og bensinstasjoner bør vekke mistanke om at noe er alvorlig galt.
Ved å kjøpe en katt uten stamtavle støtter man useriøs avl, og skaper markedet for papirløse kattunger som er hovedårsak til den store andel hjemløse og vanskjøtte katter i Norge.

Kilder: Google , rb.no, VG og Throne Of Savannahs

bottom of page