Om Savannah

Ta forbehold om feil.

Savannah katten er et av verdens mest eksotiske, spennende og intelligente dyr i kattefamilien. Savannah katter er langt mer sosiale enn typiske tamkatter, og deres lojalitet og tilknytning til deres mennesker sammenlignes ofte med hunder. Savannah er kjent for sin hundeaktige væremåte.

Kildene kommer fra oss og ulike nettsider via Google.

Om Savannah

Hva er en Savannah?


(Serval - Bilde fra Google)
Savannah er en av de nyeste katterasene i verden og ble først begynt utviklet på 1990 tallet. Den er opprinnelig en hybrid mellom en rasekatt og en serval (et mellomstort viltlevende kattedyr fra Afrika.) Rasen oppstod da en bengaloppdretter ved navn Judy Frank krysset en serval med en siameser, og den første Savannahkatten ble født i 1986. Resultatet var en hunnkatt som fikk navnet Savannah. På 90 tallet ble Joyce Sroufe engasjert i Savannahkatten etter å ha blitt overtalt av Patrick Kelley. Joyce Sroufe ville prøve å oppdrette flere Savannahkatter og fikk sitt første kull i 1994. I år 2000 ble Savannah godkjent av TICA som rase. Savannah er fortsatt en uvanlig katt selv på verdensbasis og er en kostbar rase, men rasen har oppnådd stor popularitet og er en rase i rask vekst. Savannah katten er et av verdens mest eksotiske, spennende og intelligente dyr i kattefamilien. Savannah katter er langt mer sosiale enn typiske tamkatter, og deres lojalitet og tilknytning til deres mennesker sammenlignes ofte med hunder. Savannah er kjent for sin hundeaktige væremåte.
Hvem kan eie en Savannah?


Savannah er en katterase for dem som ønsker en katt med egenskaper, mer personlighet og utseende utover hva man finner hos den gjennomsnittlige katten, men også for dem som ønsker en hengiven og trofast venn. Dette er en katt som passer til mennesker i alle alder og som hadde passet fint som et nytt medlem i en familie. Savannah passer for alle.
Personlighet og gemytt


Savannah katten er en aktiv, leken, harmonisk, intelligent og sosial rase og nærmest hundeaktig i sin væremåte og som trives med å tilbringe tid sammen med mennesker og andre dyr. De knytter seg sterke bånd til sin familie og gjør sitt ytterste for å være med dem. Savannah er en aktiv rase men er ikke av de aller mest aktive. Afrikanske Servaler er naturlig utadvendte og sosiale eksotiske katter. Ikke overraskende er Savannah katter derfor langt mer sosiale enn typiske tamkatter, og deres lojalitet og tilknytning til deres mennesker sammenlignes ofte med hunder. Den er lett å lære opp og følger gjerne etter deg rundt i huset og kan ofte trenes til å gjøre ting som og gå i bånd, gi labb eller leke apport med ball. Savannah skal normalt ha godt temperament og være en blid og nysgjerrig familiemedlem. Savannah er underholdende og lar sjelden saker og ting være uutforsket. Det finnes sjeldent hyller og skap de ikke klatrer, dører de ikke prøver å åpne eller ting i omgivelsene de ikke leker med. Det er heller ikke uvanlig at de liker vann og noen av dem er mer enn glade for å kunne være med deg i badekaret eller dusjen. De er enkle å lære og ser ut til å vise sine talenter. I tillegg er våre katter godt sosialisert etter kos og lek med oss, barn, andre katter og hunder.
Utseende og rasetypiske trekk


Savannah er en høy, slank katt med markerte prikker. Den er veldig lik den afrikanske servalen, men mindre i størrelse. Den har store ører som er plassert på toppen av hodet, hooded-eyes (ser ut som en boomerang i nærheten av neseboren) og har ocelli merker bak på øret. Dette og andre trekk gir det et eksotisk utseende helt forskjellig fra de fleste andre raser. En Savannahs kropp er veldig lang og bena også. Dette bidrar til å skape et falskt bilde av en veldig stor eller tung katt, men i virkeligheten veier vanligvis mindre enn en annen katt av tilsvarende størrelse. Savannah forekommer i en rekke fargevarianter, den vanligste og mest ettertraktede er Brown Spotted Tabby. Det er også Silver Spotted Tabby, Black (Melanistic), med ikke-synlige tegninger, samt Smoke. Disse er farger som er godkjent av TICA. Det finnes også andre farger, men disse kan ikke stilles ut i utstillinger.
Hvor stor blir en Savannah i de senere generasjonene?


Bildet over er bare en illustrasjon på størrelsen til en Savannah. Størrelsen varierer mye, selv innenfor samme kull. En av de vanligste kjennetegnene hos Savannah er at de er store. Amerikanske Savannah katter som man ofte ser på Youtube og på bilder er vanligvis fra generasjon F1 eller F2, altså første-andre generasjon Savannah. Disse er ikke tillatt i Norge. Første lovlige generasjon i Norge er F5, femte generasjon. Savannah katter i senere generasjon blir dermed ikke like store som de i tidligere generasjon. Dersom størrelsen er eneste grunnen til at du ønsker en Savannah, så er nok ikke dette katten for deg. Du kan være heldig å få en stor katt, men vi kan ikke garantere noe. Savannah er en mellom stor til stor katterase. Siden dette er en så ny rase varierer størrelsen fortsatt mye også i de senere generasjonene. En Savannah er ikke utvokst før den er rundt 3-4 år, den vokser i skjelettet i ca 2 år og bygger muskelmasse etter det. Størrelsen på Savannah katten avhenger veldig mye av størrelsen og typen av foreldrene deres og også av prosentandelen av villblod de arver fra Serval. Men dette betyr ikke at om foreldrene er store, vil kattungen bli stor. Hannkattene blir som regel litt større en hunnkattene. Det er vanskelig med vekt da en Savannah ofte ser større ut enn det den veier pga lange ben og slank kroppsform, men hannkattene veier vanligvis mellom 5-10kg. Hunnkattene er mindre og veier vanligvis mellom 3,5-5kg. De kan bli litt større enn en vanlig huskatt og opp mot ca. 45 cm i skulderhøyde på det meste. Hver enkelt katt vil variere i størrelse akkurat som oss mennesker, selv innenfor samme kull. Vi kan aldri vite nøyaktig hvor stor en kattunge vil bli, men vi kan si hva vi tror og anser.
Alder


Dette er en ganske ny rase så man kan ikke si det sikkert, men eksperter avslår at Savannah katten kan bli mellom 15-20 år. Dette gjelder selvsagt ved godt stell og god oppfølging fra veterinær.
Generasjoner og tillatelser i Norge


Det er mange forskjellige tall og variasjoner for å klassifisere de forskjellige Savannah katter, men for å holde dette enkelt, skiller vi de forskjellige generasjonene med (F). Savannah katter har en F og et nummer tilknyttet den for å angi hvor mange generasjoner den er fra sin Serval-forfedre. En F1 kattunge vil være den første generasjonen fra den afrikanske Servalen. En F2 vil være den andre generasjonen fra den afrikanske Servalen, og så videre.
F1 ~ 57% Serval
F2 ~ 35% Serval
F3 ~ 21% Serval
F4 ~ 16% Serval
F5 ~ 11% Serval

Savannah katter uansett generasjon vil være høye, slanke, grasiøse katter med et flott eksotisk, karakteristisk prikket mønster på pelsen, store ører, litt fremskutte øyebryn og ofte “Cheetah-tårestriper” ned fra øyekroken. Generasjoner tett på stamfaren (F1-F3) sies å ha stor sannsynlighet til å vokse seg større enn alminnelige tamkatter og evt. senere generasjoner, dette er ikke alltid tilfellet, og ALLE generasjoner (F1-F7/SBT) kan vokse opp og bli små, gjennomsnittlige eller store katter, selv innenfor samme kull! Størrelsen varierer veldig. F1-F4 er ikke lovlige i Norge, første lovlige generasjon er F5.
Hva er en SBT Savannah?


Ofte ser man at det står en bokstav i sammen med generasjonen som for eksempel F5C. Det disse bokstavene står for er hvor mange generasjoner det er parret Savannah med Savannah.
Hvis det står en A så er det en Savannah krysset med en annen rase som for eksempel Egyptisk Mau eller Bengal. Hvis du krysser to A registrerte Savannah katter så får du B registrerte Savannah katter. Krysser du de to B Savannah kattene så får du en C registrert Savannah. Hvis du da krysser to C registrerte Savannah katter da får du SBT. SBT står for Stud Book Traditional. Det er SBT som er fremtiden til rasen. Alt før SBT blir regnet som hybrider, og ikke renrasede Savannah katter. SBT gjør også at du får katter med jevnere kvalitet og gemytt. Det er fortsatt meget få SBT Savannah katter i verden.

Vi produserer bare SBT kattunger.
Barn og andre kjæledyr


Den aktive og sosiale Savannah er et godt valg for familier med barn og vennlige hunder. De liker å leke, lærer triks lett, er ofte villige til å gå i bånd, og setter pris på oppmerksomheten de mottar fra barn som behandler dem fint og med respekt. Når de kommer til et nytt hjem, trives Savannah katter glimrende sammen med både barn og dyr. De er generelt glade for selskap fra de fleste hunderaser, da alle i utgangspunktet betraktes som en vidunderlig ny lekekamerat. Det anbefales imidlertid at man ikke lar en ny katt være alene sammen med et lite barn eller annet husdyr før de har vennet seg til hverandre og har funnet hverandres grenser for lek. Kattene våre vokser opp sammen med hund og med regelmessig besøk av barn slik at de skal venne seg til å kunne være sammen med familier som har barn eller andre dyr. Når du kjøper en kattunge fra oss så følger det med et hefte med tips og informasjon til ny eier, her står det også mye til deg som har barn og/eller dyr fra før, og som har skaffet en kattunge.
Er Savannah Katter Hypoallergene?


Det finnes mange nettsider som annonserer Savannah katter (blant annet andre hybrider) som hypoallergene katter, dvs katter som ikke utløser allergiske reaksjoner hos mennesker med katte-allergi. Dette er feil da det ikke eksisterer ekte hypoallergene katter! Det finnes katter som fremkaller mindre allergiske reaksjoner enn andre, men det avhenger av hvilken del av katten som personen reagerer på. Hvis en person er allergisk overfor pelsen, vil en korthåret katt som kun røyter beskjedent, eller en hårløs katt med rimelig sikkerhet forårsake mindre reaksjoner. Hvis det er en person som reagerer på avstøtte hudceller fra katten, da finnes det også katter som skifter hudceller mindre. Det finnes også katter som produserer mindre av det bestemte proteinstoffet i deres spytt som noen reagerer kraftig på. Men alle katter, uansett rase, vil ha en viss grad av avstøtte hudceller, spytt og røyting (selv hårløse katter har en slags "dun” på kroppen). Hver enkelt person vil derfor reagere forskjellig, avhengig av hvor sterk allergien deres er.
Savannah katter er kjent som beskjedent-røytende katter, og mange avstøter mindre hudceller og synes generelt å påvirke mennesker med allergi mindre enn de fleste andre katter. Det kan muligens ha en sammenheng med deres eksotiske opphav.
De er imidlertid ikke hypoallergene!
Utstillinger


Savannah katten kan ikke stilles ut i katteutstillinger arrangert av Norsk Rasekatt Forbund(NRR) da dette ikke er en godkjent rase i FiFe. Men den kan stilles ut i TICA arrangerte katte show ettersom den der er en godkjent rase. SBT Savannah katter kan også stilles ut i katteutstillinger arrangert av noen Independentklubber.
Hvorfor er Savannah katter så dyre?


Savannah katter er dyre av mange grunner. Først og fremst så koster det oppdrettere innkjøpspris, pass, transport og registrering av deres avlskatter. Om kattene er importert må også toll/moms betales (25% av pris på katt). Så trenger man forsikring på alle avlskatter, helsesjekker og helseattest for avl. Hver eneste kattunge som kommer til verden skal også ha tilpasset fôr, veterinær sjekk med helseattest, vaksiner, ormekur, stamtavle/registrering og Id-chip. Så kommer eventuelle utgifter til DNA-tester, hjerte undersøkelse hos spesialist, HD-røntgen, uforutsette veterinær besøk og til eventuelle keisersnitt. I veldig få tilfeller hender det også at avlskatter likevel ikke kan brukes i avl og må kastreres uten at de har hatt kull. Utenom alt dette så går det mye penger i fôr, kattesand, klorestativer, leker og bygging av katteri. Noen oppdrettere har også egne nettsider, domener og e-post som må betales hver måned og eventuelt andre programmer som brukes. Savannah er også en "sjelden" og dyr rase i seg selv. Kjøper du en kattunge fra en seriøs oppdretter får du altså en katt med gode forutsetninger og som du forhåpentligvis kan ha glede av i mange mange år.
Motstand mot Savannah katter


Flere steder har man vært kritiske til denne katterasen, kanskje spesielt i Australia. Australske myndigheter vurderte å forby import av Savannah katter da de fryktet det kunne medføre betydelige inngrep i dyrelivet. Et forbud har imidlertid ennå ikke kommet. Som de fleste katter er Savannah interessert i jakt, og kanskje spesielt fugler. Servalen med sine lange ben er en utmerket fuglejeger, og tidlige generasjoner av savannah er om mulig en enda mer effektive fuglejegere enn vanlige huskatter. I Norge regner man med at det finnes 500.000 katter, som tar omtrent 5 millioner småfugl hvert år. Noen norske biologer har uttrykt bekymring, men har ennå ikke konkludert med noe. Ettersom Savannah katter er kostbare holdes de ofte som innekatter eller under oppsyn/i bånd utendørs, og i praksis er de derfor en mindre trussel mot småfugl enn vanlige huskatter som får bevege seg fritt ute.
Hybrid lover og forskrifter


Savannah er en ganske ny rase og noen betraktes som hybrid katter. Vær oppmerksom på at hver stat, fylke og by kan ha forskjellige regler og kan endres ofte(gjelder ikke Norge, Norge har en lov/regel som gjelder hele landet). I Norge er generasjonene F1-F4 ulovlig.
F5 og senere generasjoner av Savannah katter er lovlige. Sjekk hybrid lover og forskrifter i ditt område ved å gå til: www.hybridlaw.com
Er det sant at Savannah ikke er en kosekatt?


Vi får hele tiden inn spørsmål fra folk som sier at de har lest på nettet at Savannah katter ikke er kosekatter. Vi kan med en gang si at dette ikke stemmer! :-) Savannah er derimot langt mer sosial enn typiske tamkatter. Savannah katten er kjent for å være en aktiv katt, men dette betyr ikke at de ikke er kosekatter. Kattene vi har følger etter oss hvor enn vi går, vil alltid ligge i fanget og kan godt begynne å mase om den er på et annet rom. De gjør det de kan for å være sammen med deg og er veldig sosiale av seg! Når du leser om at Savannah katter ikke er kosekatter så er det nok mer snakk om de tidligere generasjonene av denne rasen, men selv de kan være kosekatter! Selvfølgelig er det individuelle forskjeller fra katt til katt, men normalt er Savannah en aktiv katt som er utrolig kosete og sosial av seg og som gjerne vil ligge å kose i fanget ditt.
Kan en Savannah være alene hjemme?


Savannah er veldig sosiale av seg. De liker å kunne være involvert i alt du gjør og å kunne observere/hjelpe. Men selvfølgelig er det ikke alltid man kan ta med seg katten på jobb f.eks. De fleste klarer seg helt fint alene. Men det er individuelle forskjeller. Savannah kan fort kjede seg dersom de blir mye alene og dersom de ikke har en lekekompis hjemme. Hvis du er borte om dagen, er det sannsynligvis en god ide å gi din Savannah en følgesvenn: En annen Savannah, en annen katterase eller en hund. De fleste Savannah katter trives godt sammen med hunder og andre katter, spesielt hvis de vokser opp sammen med dem. Dersom ovennevnte ikke er et alternativ så anbefaler vi at du barnesikrer(Savannah sikrer) huset eller rommet katten holder til, og at du gjerne kan tilby katten noe klorestativer og leker dersom katten vil tilbringe mye tid alene.
Kan jeg kjøpe en kattunge til avl?


Vi selger kun avlskatter til etablerte oppdrettere. Vi vektlegger TICA sine normer fremfor hva som er vanlig her i Norge, men kan ved noen få tilfeller gjøre unntak. Vi vurderer de vi eventuelt skal selge avlskatt til og sjekker at de gjør/vil gjøre en god jobb med å holde rasen frisk og sunn, og at de er enig med våre egne avlsprogrammer. De må forstå arbeidet med å ha ukastrerte/ikke steriliserte katter i hus og ha mye kunnskap rundt det å drive oppdrett. De bør følge mattilsynet og TICA sine regler over hvordan kattene skal ha det når de blir avlet på. Grunnen til dette er fordi vi vil sørge for at det er seriøse folk som vil drive et sunt og godt oppdrett som følger reglene vi har i Norge og som vil det beste for kattene. Det er ikke bare til å starte et katteoppdrett. Det er mye å sette seg inn i, mye utgifter og mye arbeid. En ukastrert/ikke sterilisert Savannah innebærer mye arbeid. Hunnkatter og hannkatter som markerer i tidlig alder, roper mye, og som sannsynligvis ikke slutter når de har begynt.
Liker de vann?


De fleste liker vann, ikke i den forstand at de liker og bli vasket, dusjet eller badet, men de liker og leke med vann. Du kan fort finne dem i både vask, badekar og dusj. Blant annet dupper de fleste alltid labben i vannskålen før de drikker.
Hvorfor bestemmer oppdretter navn på kattungen?


Det er normalt at oppdretter bestemmer regnavnet på kattungen, dette er kattungens stamtavlenavn og oppdretterne har som regel et system på stamtavlenavnene for å ha kontroll på sine kull. Det er av og til at kattungekjøpere får være med å bestemme navn, men det er heller unntaket enn regelen. Dere bestemmer daglignavnet, oppdretter bestemner som oftest regnavnet.

Sykdommer